header nuff

Peribahasa

"pisang sekarang memang berbentuk seakan-akan terung kuning"

Suka Mencarut Juga

Proud Of You


Friday, August 3, 2012

Review Lagu Tema Kemerdekaan ke 55

Assalamualaikum.

Semenjak dua menjak ni, naluri aku makin membuak-buak nak review sana review sini. Tahniah Rais Yatim sebab lagu ini jadi review pertama blog DonutPisang. Slow clap everyone!

Seriously aku tak sangka beliau berbakat. Tapi aku yakin bukan beliau dalang sebenar lagu ni. Anyway, aku seriously tak boleh brain myself tatkala membaca bait-bait lirik beliau. Aku tak tahu macam mana lenggok-lenggok nak nyanyi lagu tu. Kalau ada yang kata lagu tu puitis sangat sampai layak masuk juara lagu, bagi aku, lagu ni boleh dicalonkan ke Grammy terus kot.

Sesudah aku klik video tu dekat Youtube, seriously terkejut mak dengar alahai bersemangatnya lagu kemerdekaan tahun ni. Tahniah sekali lagi Rais Yatim. Meh kita sama-sama rungkaikan lirik lagu yang melatops latops ini.

Macam malam ikut siang
Macam bulan ikut matahari


Wow wow wow. What's that? Macam malam ikut siang? bulan? Matahari? Malam ikut siang? Hey sangat racist hockay! You better be color blind Mr. Rais. Ada beza-beza warna pulak kan. And bulan matahari. Adakah maksudnya kami yang dianggap begitu kecil (bulan) kena ikut kepala dan rambut besar (Matahari)? Very Illuminati-ish. Haha.

Move on to the next verses.

Satu Malaysia terus berjuang
Janji kita ditepati
Kata kita dikota
Janji kita ditepati

Adakah Encik Rais nak cakap lepas satu malaysia berjuang menuntut hak-hak and royalty whatsoever, baru janji itu ditepati? Kalau tak terus berjuang, duit-duit dan janji yang dituntut tu pergi ke mana? Gitu kekdahnya? Perlu ke Encik Rais perli-perli kerajaan macam ni? I like.

hidup rakyat dibela
masa depan diberkati
janji sudah ditepati
kini masa balas budi

Part last tu yang aku kurang berkenan sikit. Kempen sangat kan?

Janji siapa?Janji kita
Janji apa? Janji satu Malaysia
Janji siapa? Janji kita
Janji apa? Janji satu Malaysia

Ok ini bosan. Scroll down fast fast!

 #ulang

rap

ini janji kita brim 1malaysia
ini janji satu malaysia
trima 1malaysia
kata kita dikota klinik 1malaysia
janji kita ditepati kedai 1malaysia

Setahu aku lah, before kedai 1malaysia tu ditubuhkan, uols tak sedar ke kita boleh sewenang-wenangnya beli barang-barang tu dekat Mydin? Quality was and still the same. Cuma logo je tukar dan kurang sikit comercial value sebab packaging dull semacam. Hehe.

Klinik 1malaysia is ok. Sangat bagus. must admit it. Tapi aku rasa tu tugas kerajaan la kan nak sediakan kemudahan and all. Kejadahnya nak kini masa balas budi bagai? Bukan rakyat baru semalam start bayar cukai. Hmm thinking~

And BR1M, baucar buku, TR1MA semua tu bagus, tapi aku percaya itu duit dari sumber negara kan, bukan menteri-menteri pakat gadai emas, berlian, lembu-lembu, rumah banglo, kapal selam segala just to contribute for this program kan. Kalau aku salah tolong maafkan. Maybe someone din give me the memo. Wasn't realize Kezuhudan kerajaan Malaysia.

Aku rasa kerajaan tak perlu lah nak takut, sampai terpaksa nak beli rakyat sangat. Kalau uols ditempat yang baik, benar dan sentiasa amanah, tak perlu kot tukar hari merdeka jadi hari berkempen. Overall, lagu ni bagi aku, jatuh hukum sebagai lagu paling pungkoq.

Perlukah aku komen pasal logo merdeka yang authentic tu? Tak perlu kot.

Aku sedih lah, dulu lagu merdeka sampai boleh terasa nak hafal. Boleh rasa excitednya nak sambut merdeka. Sekarang, bukan TV pun kempen, bukak radio pun kempen, entah-entah sambutan raya pun all about kempen. Bosan.

 
 
Tiba-tiba teringat lagu ni. Jauh lagi patriotik dari lagu yang latest ni. At least, lagu pelancongan tok ti ni jauh lagi membuatkan aku sayang malaysia. Layan kot.

I am not at anyone's side ye. Thank you.

End.





12 comments:

  1. fik.gua da hapai lagu janji kita blablablab tu.
    kau?hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku?mampu ke aku nak hafal?haha..baik aku pegi hafal hafazan tilawah yang form 5 dulu2 tu..hehe

      Delete
  2. er . Takut nak komen. Nanti kena shoot . Haha . Tp satu je . Well done . 'comel' gila cara hang review neh. Suka 4juta kali .

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe..sape la nak shoot supergirl kn..kang superman, supermama, supernanny segala semua datang tolong..haha..thnx for the so-called-'compliment' tu ye.

      Delete
  3. tak payah nk keji sgt...lagu ni mesra rakyat kot..sekali dgr pasti kau dah hafal rentak dn lirik die,,sekali gus boleh dinyanyikan bersama-sama..kuang3

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la..mesra sgt..i loike sbenarnya..

      Delete
  4. fik thanx for d riview. selama ni ramai je yang pung pang cakap pasal lgu ni, but i didnt have time nak mendengar lagu anugerah grammy ni. haha

    but since diorg cakap 1malaysia mmg dah TAK MINAT. pui sgt mereka ni, dlm ISLAM tak penah akan ada 1, betul tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. err,tapi part dlm islam xpernah ade 1 tu tang ape cik emy?haha..

      anyway,aku harap ko dah tengok video tu..enjoy la sbenarnya..hope boleh cure perasaan ko yg kurang tenteram kt office tu..hehe

      Delete
  5. eh ntah la, tpi aku penah dengar sorang ustaz ni cakap. yg 1 tu hanya Allah, yg len2 tak kan 1, hidung pun ada 2 lubang katanya, kita hidup perlu berpasangan. laki pmpuan. n furthermore ustaz tu ckp 1 tuh mengikut konsep barat. betul ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu aku tak tau la..tp aku pnah dgr gak 1 israel.ntah la.politik2 ni aku noob sket..hehe

      Delete
  6. gua siap buat lagu ni as alarm gua,semangat nak bangun kau tau,haha

    ReplyDelete

nuff

chup

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

busukans