header nuff

Peribahasa

"pisang sekarang memang berbentuk seakan-akan terung kuning"

Suka Mencarut Juga

Proud Of You


Friday, April 13, 2012

Leukemia El Supadora Menyerang Dalam 2 Saat

Trivia. Tahukah anda leukemia adalah penyakit kanser akibat sel darah putih yang terlebih hangat dari biasa?

Gah tak nama penyakit tu? Kan aku cakap aku memang ada darah doktor dalam diri. Entah macam mana aku sesat dalam bidang lain pun aku tak sure.

Hari ini aku dipertemukan dengan orang-orang yang gagah. Gagah macam mana? Gagah dari segi ketabahan la nok. Mereka-mereka yang dikurniakan penyakit, tapi lebih bersyukur dari aku.

Itu lah definisi gagah dari DonutPisang. Adik-adik dilarang keras dari memasukkan phrases dalam blog ini dalam karangan untuk mengelak dari ditolak markah secara borong.

Seganlah wahai aku dan kamu sekalian, yang tak sudah-sudah merungut pasal masalah hidup sedangkan Allah belum pun lagi hantarkan hadiah-hadiah berupa penyakit kepada kita.

Entah kenapa, hari ini Allah mungkin nak sedarkan aku erti syukur. Hari ini aku nampak banyak orang yang penuh kekurangan dari aku.

Tapi despite all weaknesses that they had, sikit pun tak terpancar riak sedih, atau dukalara asmaradana segala. Malah lagi gembira dari muka Rosmah dan Najib.



Aku nampak seorang kanak-kanak pelik. Tiada seurat rambut pun dikepala. Memang liang roma pun tak ada. Untung lah besar-besar nanti tiada jerawat, bisik aku sambil gelak sinis.

Ada sampai kesitu aku fikir. Potong setim!

Budak tu toleh kat aku, lagi pelik sebab aku nampak tiada seurat bulu pun kat wajah dia. Ada ke seurat bulu?

Anyway, bukan saja tengok budak leukemia, tapi aku nampak seorang lagi pakcik tua bertongkat. Kaki tak cukup sebelah, kena potong mungkin.

Terlebih gula kot, bisik Syaitonirojim kepada aku. Mesti Hyperactive masa kecil-kecil ni.

Kalau nak dilistkan memang banyak lah. Ada yang buasir, ada yang penuh jerawat batu kat muka, ada yang sindrom down, ada yang retarded dan sebagainya. Yang paling best, semua nampak lagi ceria dari aku. Dari yang budak, sampai pakcik kerepot semua senyum tak perlu kata apa-apa.

Paling best, aku jumpa mereka yang Allah sayang ni semua bukan kat hospital ohkayy. Tapi kat masjid. Kenapa mereka yang macam ini pun jauh lagi baik, jauh lagi bagus dari aku? Kalau nak dilistkan, sumpah aku cakap aku lagi handsome, lagi segak bergaya-mutu-keunggulan, lagi bijak pandai, lagi sempurna sifat.

Tapi lack of humbleness. Bongkak takbur riak semua pakej mazmumah semua ada. Apa guna semua tu kalau solat aku sendiri pun tak sempurna lagi, aurat dedah sana sini. Berapa lah distance aku dengan Allah kalau aku ditimpa musibah? Adakah sedekat mereka?

Alhamdulillah, dalam 2 saat melihat leukemic-kid itu, Allah buka balik hati aku untuk ingat Allah. Mari sama-sama jadi muslim yang lebih hangat dari biasa, lebih hot dari biasa, dan lebih muslim dari sebelumnya.

Hidup ni tak lama, dan dalam masa yang singkat ini mari kita sama-sama kumpulkan sebanyak-banyak kebaikan yang boleh. Sebelum langit roboh, sebelum gunung berkecai, sebelum ombak tak lagi sekadar merindu tapi membinasakan.

Sekian tazkirah Jumaat. Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

p/s: Aku suka orang yang sharing hal agama dekat facebook, bukan sekadar share gambar kau makan tutut frutut dengan berbekalkan muka yang tak seberapa dan mulut semancung itik.


Tegur aku kalau salah, ingatkan aku kalau aku lupa, stopkan aku kalau aku over. Pis.


End.

45 comments:

  1. okay...speechless....'alhamdulillah' mungkin perkataan paling sesuai untuk aku luahkan..

    ReplyDelete
  2. hanya mampu tersenyum :) so, Terima la diri apa adanya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. couldn't agree more..thnx stoping by.

      Delete
  3. Mereka lagi tabah dari kita sebenarnya ;')

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh jejem..tau xpe..dorang tau kkuatan dorang adelah ketabahan.kalo dorang tak tabah da lame masok 6 kaki kebawah..kite pon jgn la lemah mangat dari dorang.segan le sket kn..hii..

      Delete
  4. hmm.kan beb.
    aku....da biasa tgk situasi begini.dan alhamdulillah
    benda tu buat aku sentiasa dlm peringatan mati dan selalu
    perbaiki diri.Alhamdulillah juga aku sentiasa syukuri apa yg da
    aku kecapi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la ko..salute la ko kan..tapi gmbr profile ko dedah rambut gak..ape daa

      ok gurau je..btw kan,memang komen ko masok spam..sile salahkn blogspot k..

      Delete
  5. ada betulnya dan bagus entri ni. ;)

    #cantik mata budak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pendek je akak komen kn..mate saye tak penah akak puji..haha..
      btw ni gmbaq cilok google..budak tu lg comel dari ni..

      Delete
    2. akk tengah menginsafi diri tadi..tu yang komen pun pendek je. kah3
      Tapi betul..entri ni terbaiklah bagi akk.

      Delete
    3. wahaha..tekoyak da hidung saye kak..kembang punye pasal..haha

      Delete
  6. "Mari sama-sama jadi muslim yang lebih hangat dari biasa, lebih hot dari biasa, dan lebih muslim dari sebelumnya" hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori salahkan blogspot sbb komen ko masok spam..haha..

      ko gelak quotes aku tu?cit..haha

      Delete
  7. Mari sama-sama jadi lebih muslim dari sebelumnya

    mari kita sama-sama kumpulkan sebanyak-banyak kebaikan sebelum ombak tak lagi sekadar merindu tapi membinasakan.

    Tegur aku kalau salah, ingatkan aku kalau aku lupa, stopkan aku kalau aku over.

    TERBAIK la qoute2 di atas. boleh dilistkan setaraf dgn qoute2 mathama gandi gittew. hehe

    wuh penat aku kopipes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. panjang ko komen kn.tkezut aku.rupenye kopipes aku nyer ayat..haha..thnx puji pujian..ssungguhnye puji2an tu hanye layak diberi kepada Allah.kui3..

      ustaz2 tak aku?

      Delete
    2. juga sehebat parameswara berbicara..

      Delete
    3. parameswara bebicara cmne?bkn ke cam lanun?huhu

      Delete
    4. ntahlah aku pon x pernah berbicara dgn parameswara...huhuhu...

      Delete
    5. ko kn orang melaka..msti la ade darah parameswara..eh silap..ko kn blajo kt negeri parameswara..

      Delete
  8. THIS ENTRY..ONE OF UR GOOD ONES.KEEP IT UP.

    ReplyDelete
    Replies
    1. touched!!!!!!!!!

      bederau air mate aku mmbacenye..thnx anonymous..tapi perkenalkan la diri.ne tau leh ehem2 ke..ok gurau..thnx btw

      Delete
    2. ini spam kot fikh...heheheh...saje jeleszzz sebenarnyer...

      Delete
    3. ok aku pun rase ini spam.saje je nk puji beliau yang luangkn mase komen..susah payah je cik anon ni la..hihi

      Delete
    4. DISCLAIMER:

      SSUNGGUHNYE ANONYMOUS YANG KOMEN NI BUKAN SPAM.SALAHKAN ESZYAMIN SBB DIE JELES N KATE KOMEN NI SPAM..

      Delete
  9. Hey pakcik. nak tegur nih. bukan seurat bulu, tapi seutas bulu, tahu. haha. tapi bila bab bongkak riak takbur nih kita rasa panas dan terasa sangat lah. hik hik. btw, tapi memang betul, ramai yang di luar tak sempurna lebih bersyukur dari kita yang sempurna nih. ish ish ish. sedih. tolong kesat air mata kau Cik Fikhri. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. baiknye oncik hafizal ni.tapi air mate aku dah kering da..hihi..

      kemain ko menjawab ek seutas la seurat la..kfain bm aku kacau bilau..hihi..

      Delete
    2. tetibe nak menyemak kat cni...hafizalpazin...simpulan bahasa 'segerombolan bulu kening' boleh tak diterima pakai? hik3

      Delete
  10. tak baca pon.komen je...menyemakkan comment

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe wawa..aku redha..haha..ko tunjuk muke kt sini pon da cukup elok da..

      Delete
  11. entry yang menginsafkan. pasni nak jadi lebih muslim dari sebelumnya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ade jugak yang berbekas lepas bace entri ni..slamat mnjadi lebih muslim dari yang sebelumnye..smoge kite same2 jadi lbeh baik..:)

      Delete
  12. Cemana nak buat comment box camni fiq?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak check ni...

      setting > comments > embedded below post

      shud be ade dah sbb yang baru ni mmg blogspot dah buatkn

      tapi kalo tak jadi..incase tak jadi..akak refer kt sini..manually la edit html tu..

      http://www.lyssasecret.com/2011/03/tutorial-reply-to-comment.html


      saye cilok dari sini snyap2..hehe

      http://eszylife.blogspot.com/2012/03/i-wish.html

      akak tengok la comment kat entri die..

      Delete
  13. Bulih dh fiq..senang je pun. haha
    #tengkiu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay akak pandai...leh la lanje saye lepas ni..penat tau saye ajar..haha.

      kak,thnx tanye saye..rase bebesar hati pulak sbb akak leh je tanye orang lain..tq akak..nasyeh akak

      Delete
  14. aku syak komen aku masuk spam.
    sb xmungkin la kan aku xkomen entry kau sedangkan aku ni peminat num 1 kau
    kahkahkah..
    jom g hospice nak?kt dgn time square.bole main2 dgn patient cancer semua.
    wewitt~~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hish ko ni..kecik ati aku.mmg aku cari2 kt spam mmg takde pon..ko komen entri lepas ade la..sedih aku tau tak..haha..tapi aku tau ko msti komen nye..ko kn rajen..

      Delete
    2. jawapan menganjeng pon ada.celaka.hahaha

      Delete
  15. mereka tersenyum tapi disebalik duka...ujian yg berat...maampukah kita??

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la..tak tau kite sekuat dorang ke idok...

      Delete
  16. aku takut pergi hospital, pe'el sejak kecik. puii

    aku kagum ah dengan orang sakit ni, boleh senyum lagi. kalau aku berkedut muka kalau sakit. teruk ngat perangai

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko ni peah..eh,malin..

      xpe,kalo kite dpt sakit,time tu msti leh handle nyer..takde ujian yang kite dpt tu kite xleh tanggung kn..

      Delete
  17. sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat SUKA ENTRY NI !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak sangat tak 'sangat' tu??thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks thanks hamekau banyak thnx aku bg..hehe..appreciate that..

      Delete

nuff

chup

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

busukans