header nuff

Peribahasa

"pisang sekarang memang berbentuk seakan-akan terung kuning"

Suka Mencarut Juga

Proud Of You


Tuesday, March 27, 2012

Aku Sah Jawatan Sebagai Instrumentation Engineer Di Murphy Oil Corporation, Kikeh Base

Assalamualaikum.

Haa tengok tajuk tu baik baik. Baca ulang-ulang lagi.

Sepanjang minggu lepas sampai pagi ini, perut aku tak henti-henti menyusahkan aku dengan memulaskan dirinya. Mane tak nya, hari ini aku ada interview dengan pihak Murphy Oil, walau bagaimanapun, despite berhadapan dengan interview besar bapak, aku masih ditakuk lama lagi.

By mentioning masih di takuk lama, i mean masih tak mandi, tak gosok baju, tak prepare, sibuk update blog, tak study pun pasal position ini. Ye lah, sama saja waktu aku interview Schlumberger tahun lepas.

Although aku lepas up till stage 2, tapi sangkut kat final stage interview membuatkan aku patah semangat, patah hati dan patah sayapnya. Sentap sangat schlumberger ambil 4 orang sahaja dalam 120 orang yang memohon. Biadab sangat.

 Gambar bakal engineer dan seorang bakal lecturer katenye. Motif letak gambar intern?

Anyway yang si Murphy Oil ini pula lagi bertambah-tambah biadab, diorang ada position untuk Graduate Engineer sebanyak 9 position sahaja. 9 position ini diorang suspek diorang akan jumpa dalam 500 CV yang students hantar. Try saja lah labu. Kalau ada rezeki tu ada lah.

Itu baru screening dari UTM, belum diorang jelajah lagi USM dan U apa lagi aku tak sure. Upax kot. Whatever man.

Gila kentang tak, preparation tak ada, tapi berangan nak kerja dengan MNC company.

Anyway, aku tak lah unprepared sangat seperti yang dibincangkan dalam blog ini. Aku nak bagi kau orang yang baca ni, mungkin ada yang bakal jadi pesaing aku untuk position yang sama untuk tak rasa tersaing dengan aku.

Actually aku pun tak pasti apa yang aku nak. Anyway jadikan lah interview ini macam practice interview saja lah.

Ah persetankan lah mereka. Janji aku buat yang terbaik. Kalau tak dapat tu, nanti aku up entri cliche mengatakan tak ada rezeki, Allah menyediakan rezeki lain untuk aku, dan sebagainya.

Eh korang doakan aku buat yang terbaik tau. Aku tahu aku dah prepare, so tinggal perut aku jangan nak meragam sangat ada kupu-kupu lah, rama-rama lah, lori kontena lah waktu interview nanti.

Aku memang ada darah gemuruh yang semulajadi. Tapi biasanya lepas 2 minit pertama, interview itu akan jadi unformal sebab aku pumpang dengan interviewer tu.

Aku dah siap mimpi basah lagi pasal pergi kerja off-shore, tinggal anak bini segala. Hopefully mimpi itu tak terus tinggal dalam mimpi lah. Bubye Danial. Papa pegi offshore kejap ye. Sat lagi papa balik, papa bawak Myvi untuk Danial main buat bumper car.

Did i mention aku ada fetish nama anak? And yes, aku suka nama anak aku Danial. Kalau girl tak fikir lagi.

End

37 comments:

  1. Replies
    1. haa lame tak komen kt sini kn..thnx bro..i take that for next interview lah..hehe..

      Delete
  2. apa pun yang kau lakukan,
    goodluck ye.insyaallah kalau da usaha pasti menghasilkan sesuatu

    ReplyDelete
    Replies
    1. anyway thnx syafiqa..aku nak ko doa aku selalu tau.aku usaha lah sebaik mungkin.inshaallah..hehe

      Delete
    2. haha wajib punya.so far doa utk kawan2 maya memang sentiasa.
      usaha+doa+tawakal = positive feedback.
      maju lah anak muda untuk negara !

      kehkeh,ni terasa bajet nak jadi rosmah.

      Delete
    3. ko pon ketagih nak membahan rosmah jugak ke?haha..ni mesti penangan donutpisang ni yang mnyebabkn readers kt sini terpengaruh..haha

      Delete
  3. GUDLUCK OI!!!! cuak selawat je banyak2.. chill~ aku tau ko mmg pandai berkata2.. kui3

    eh laki danial pom mesti la dania kan. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dania tak sdap la..ittew nak anak laki untuk anak sulung.mampu?hehe..lgpon ank akak aku da ade sorang damia..so tak nk la dekat2..kalo laki dah bnyk name aku suke weh..eh ttibe jadi entri name anak plak kt sini.hehe

      thnx tau doa..weekend ni jom ke karnival kerjaya midvalley

      Delete
  4. wei dtg la kl career fair weekend ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak..memang nak datang kalo leh.tengok la nnti aku halo2 ek kalo datang sane..

      Delete
    2. nak ikoooootttttt..tetiber..

      Delete
    3. ah kan aku da ajak ko..ko yang busy la ape la..kalo betol nk ikot nnti aku culik ko bawak pegi kl..mampu?

      Delete
  5. gud luck bro, ayat cliche yg memang tidak akan mematahkan sayap adalah lau tak dapat itu memang Allah sedang rancang yg lebih baik untuk kamu..percaya itu nescaya kamu lebih bersemangat mendatangi hari-hari yang penuh onak dan duri...gitteww...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun.rasenye ade lah rancangan yang lbih baik dari ini..tapi murphy tu mcm perfect dah kot..doa la murphy panggil aku untuk second call ke kalo ade..hopefully pencarian dorang mcm gagal ke,so tpakse buat screening second

      Delete
    2. inshaAllah semoga rezeki menyebelahi anda...dah keje gaji riban-riban leh beli sportage saja..

      Delete
    3. kalo keje riban2 gaji,sportage tu buat bumper car danial je la.tak jadi beli myvi..hehe

      Delete
    4. eee x habis2 danial dia tu..comel ngat nama danial tp cliche la zmn skrg nama ittteww..kih3

      Delete
  6. ,,i like this story ...its reality :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. SZ..thnx for liking the story..cerite pasal perut aku meragam pagi2 sebab nervous interview pon ko suke ek..haha..

      Delete
  7. baru nak pi intebiu tapi dah pikir sampai ke anak beranak. Huhu...

    Apapun, Semoga berjaya. Insyaallah, bak kata orang..andai ada rezeki, tak kemana. kot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..harus la kak.blaja tah kemane,kerja tah kemane da fikir nk beranak2 pulak kan..da keje nnti meroyan la nk blaja la,ape la..

      tapi saye optimis mahu kerja ni..seriously nak kerja so bad!!

      Delete
  8. wahhh...muka2 ceria semuanya tu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceria la time ni nak habis intern dah.haha..

      Delete
  9. alahai..... student CEMERLANG 1 MALAYSIA cam ko fik tak yah prepare pon. ye ko sorg lah paling cemerlang. hehe
    anyway gud luck, kalau rasa neves makan la pisang terung kuning. haha

    yeah danial! tarikh lahir bila? haha pempuan bagi nama diana+daniel. ok dak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku fetish name tu sbb name ustaz don daniyal tu..haha..tapi kan aku tak nak la anak aku jadi retis..diana daniel tu cam haprak saje..haha

      ape pon kalo anak aku nak jadi retis blog aku rela..haha..

      eh bini pon takde,berangan nk anak pulak..

      untung la emy da nk kawin

      Delete
  10. selamat berkenalan. baru folo sini. Dari http://awieomar.blogspot.com/2012/03/pemimpin-dunia-paling-kejam-siri-1.html
    jemput la singgah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput makan jemput-jemput..haha..loyar buruk pulak aku

      thnx singgah n mengomen.pandai kak niza menghasut orang supaye kesini.hehe
      ade mase aku singgah blog ko pulak..

      Delete
  11. nk mengamuk pulak aku kann..

    da type komen td kemain pjg, hilang..! (ke da masuk moderated komen..??) haha..

    ah..ilang mood nk type lain..ilang..! ilang..!


    gudluck laa utk intvw tu..nnt dpt keje, roger2 aku..aku pow ko..aku janji..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..banyak effort ko nk komen panjang2 kn..thnx a lot..

      tu la aku rase macam biadab je buat moderating comment tu..nnti la aku buang..

      thnx wish..kalo aku dapat keje tu aku roger ko lepas aku pencen..

      Delete
  12. untungla dh dpt keje

    tahniah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)..

      nampaknye ade orang tertipu dengan title tu.haha

      anyway interview tu went well..

      hopefully kalo ade rezeki aku kat situ,ade lah..

      Delete
  13. apesal aku macam kenal mamat yang baju warna merah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg knal sangat pon sbb die pon mngumpat pasal ko aritu ngn aku..haha..

      Delete
  14. salam.

    macam mana ye interview structure dengan murphy oil? boleyh kongsi tak?

    tq in advance.!

    ReplyDelete
  15. salam.

    macam mana ye interview structure dengan murphy oil? boleyh kongsi tak?

    tq in advance.!

    ReplyDelete

nuff

chup

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

busukans